Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Иран се очакват нови протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикации в иранските социални мрежи призоват към нови протести. Очаква се гражданите да излязат по улиците за пети пореден ден.

В същото време иранският президент Хасан Рохани призова към единство на нацията.

Протестите, предвождани най-често от студенти, започнаха в събота, когато иранските власти признаха, че военните са свалили украинския самолет по погрешка.

В същото време в интернет се разпространява ново видео, което показва две ирански ракети, които удрят самолета. При катастрофата загинаха всички 176 души на борда.

“След тази трагедия трябва да се обединим, защото не трябва да допуснем разединение на нацията“, призова президентът Рухани в реч, предавана по държавната телевизия, в която за пореден път отхвърли предложение за нова „ядрена сделка с Тръмп“, докато американските санкции са в сила.

Темата коментира и външният министър Зариф. На конференция по сигурността в Делхи той заяви, че бъдещето на ядрената сделка зависи от ЕС, който не е спазил ангажиментите си по споразумението от 2015 г. По думите му то е едно от най-добрите, сключвани някога.

На същата конференция руският външен министър Сергей Лавров излезе с предложение на фона на растящото напрежение в Близкия изток:

Предлагаме на страните от Персийския залив да започнат да мислят за механизъм за колективна сигурност, нещо като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, да започнат с мерки за изграждане на доверие и да провеждат съвместни военни учения например“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени