Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключения по „Вятър и Вода“

БНР Новини
Снимка: Vetrohodstvo

Въпреки зимата в „Нашият ден“ опъваме ветрила и слушаме морски истории в деня на срещата на ветроходците Статис Софиицис, Диан Зайков и Михаил Копанов с бъдещи приключенци.

Ясен Димитров е представител на ветроходен клуб „Вятър и Вода“, който всяка зима, когато ветроходците не са „на ветрила“, събира моряшката общност на тематични „ветроходни“ събития.

Основният акцент на първото за тази година ветроходно събитие е предстоящото участие на Михаил Копанов в трансатлантическата регата за самотници OSTAR 2020 (Original Single-handed Trans-Atlantic Regatta, или „Оригинална трансатлантическа регата за самотници“). OSTAR е първата и най-трудната презокеанска ветроходна регата в света за непрофесионалисти, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към САЩ през 1912 г.

Стартът на регата е на 10 май 2020 от Плимут, Великобритания, пресича Северния Атлантик и финишира пред Нюпорт, САЩ. Макар че това е световно ветроходно състезание от най-висок ранг, финалистите не получават никаква парична награда, единствено признание и престиж.

Бургазлията Михаил Копанов е един от най-опитните и успешни български ветроходци, с множество победи на български и международни ветроходни състезания.

През 2015-а печели първо място в класа си в трансатлантическата регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers) с 37-футовата яхта „Фурия”. През 2017-а, пак с „Фурия", Мишо участва заедно с Диан Зайков в трансатлантическата регата TWOSTAR, която се провежда по същия маршрут като OSTAR. Успяват да поведат в най-тежкия преход през Северния Атлантик, но попадат в буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия. Двамата ветроходци са спасени, но българската яхта „Фурия“ остава завинаги на дъното на океана на 460 км от Сейнт Джон, Канада.

По време на срещата „На ветрила през зимата“, организирана от „Вятър и Вода“, Дидо и Мишо ще разкажат за пръв път пред публика за случилото се по време на TWOSTAR 2017.

Събитието е подкрепено и с участието на най-разпознаваемия в България гръцки мореплавател, ангажиран с обучението на ветроходци – Статис Софицис. 

Средствата ще бъдат използвани за подготовката на Михаил Копанов за OSTAR 2020.

От клуб „Вятър и Вода“ имат молба: „Ако имате възможност за партньорство или познавате хора, които могат да осигурят спонсорство или дарение, обадете ни се! Търсим съдействие за самолетни билети, застраховател, лична екипировка, спасително оборудване, средства за такси участие, марини, гориво, стапел и т.н. Благодарим ви!“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени