Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Австрийският бизнес иска по-категорични мерки срещу корупцията

Спада и оптимизмът за бизнес средата у нас

| обновено на 15.01.20 в 17:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският бизнес у нас очаква по-категорични мерки срещу корупцията и настоява за по-сигурна и предвидима законодателна рамка. Това показват данните от годишното проучване на Австрийското търговско представителство в България.

Близо 40% от австрийските компании настояват за предвидима икономическа среда, половината изискват правна сигурност, а една трета – политическа стабилност, казва търговският съветник в австрийското посолство Улрикe Щрака:

„Продължава да има нужди правителството да се справи по-добре с корупцията и с престъпността и да инвестира в инфраструктурата. Но въпреки тези проблеми най-накрая фирмите са доволни, че са инвестирали в България и 87 процента от тях казват, че отново би инвестирали в България“.

Австрийският бизнес е по-малко оптимистичен за бизнес средата у нас в сравнение с преди една година. Въпреки това 85% от австрийските компании в България биха инвестирали отново в страната ни.

Това е положителен знак, отчитат от Австрийското търговско представителство, което провежда ежегодното допитване. Представителството извежда и основните проблеми според австрийските бизнесмени – липсата на квалифицирана работна ръка, състоянието на пътната инфраструктура, тромавата администрация.

Ана Кирилова, управител на австрийска компания в България, разказва как работодателите са в конкуренция за всяко работно място: 

„Вече дали ще има 60 лв. ваучери за храна или още 100 лв. ваучери за гориво това дори не играе роля. Въпросът е в благоприятната работна среда, гъвкаво работно време на 4-дневна работна седмица. Вече стандартните средства за мотивация на служителите стават все по-широки“.

„Най-трудно е намирането на хора за склада. Хора, които работят с основни умения, е трудно да се намерят. Самата позиция е не чак толкова атрактивна заради условията на труд и физическото натоварване. Имали сме случаи цели семейства да работят при нас“, допълни тя.

Транспортът ежедневно уврежда стоката, следват рекламации и загуби за фирмата, допълва Кирилова.

Мариета Григорова от австрийска транспортна компания коментира:

„Дупките, липсата на концепция и планове за развитието на речните пътища по Дунав, доста тягостното положение на Черноморските пристанища, рухването на жп системата. Липсата на пътна инфраструктура затруднява бизнеса в Северна България. Това доведе до обезлюдяване на района“.

По данни на Българската народна банка с инвестиции от повече от 4 млрд. евро Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори у нас.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от