Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да композираш тишината с композитора Асен Аврамов

Започва вторият сезон на поредицата от срещи „За музиката“ в „Алма Алтер“ на СУ „Св. Климент Охридски“

Снимка: Даниела Манолова

Първият гост за втория сезон на поредицата от срещи „За музиката“ е Асен Аврамов. На 15 януари от 19.00 ч. в театралната зала „Алма Алтер“ меломаните ще слушат и разговарят за музика с известния театрален композитор в една по-интимна атмосфера, споделяйки своите мисли за изкуството.

Асен Аврамов е виден български театрален композитор. Произхожда от музикално-артистична фамилия с дългогодишна история. Завършил е Националното музикално училище и Националната музикална академия в София. Работи предимно в областта на сценичната и екранна музика (театър, балет, кино). Реализира театрални проекти с най-добрите български театрални режисьори и екипи; поставя в почти всички български професионални театри. Негови партитури звучат и в редица театри извън страната. Композира също камерна, вокална, вокално-инструментална, симфонична и балетна музика. Съчетава театрални и музикални похвати в някои от своите пърформанси по текстове на Бекет, Достоевски, Чехов, Брехт, Мюлер, съвременни български поети и драматурзи. Отличен с повече от 25 номинации и 15 награди както у нас, така и в чужбина.

„За музиката“ е диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия предлага различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката.

Водещ на разговорите е музикологът Илия Граматиков – диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO.

Поредицата от срещи „За музиката“се организира от Културния център на Софийския университет. Събитието е с Вход свободен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени