Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдлоу: Администрацията на Тръмп планира нови данъчни облекчения през предизборната кампания

Лари Къдлоу, топ икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Директорът на Националния икономически съвет Лари Къдлоу, който е висш икономически съветник на президента Тръмп, заяви в сряда, че Белият дом планира да представи план за нови данъчни съкращения по-късно през годината по време на президентската предизборна кампания.

"Все още сме в процес на обсъждане на нови данъчни съкращения (Tax Cuts 2.0), като плановете за това ще бъдат оповестени по-късно по време на президентската предизборна капания - вероятно по-късно през лятото", посочи Къдлоу за телевизия CNBC. "Данъчните намаления версия 2.0 ще подпомогнат за икономическия растеж на средната класа: Това все още е наша цел".

Една от най-големите победи на администрацията на Тръмп по време на неговия първи президентски мандат беше Законът за данъчни облекчения и работни места от 2017 година, чрез който се намали ставката на корпоративния данък в САЩ до 21%. Законодателството на практика позволи на предприятията да запазят повече от средствата, които получават като печалба, като привържениците на данъчната реформа твърдят, че това ще продължи да стимулира растежа на работните места и на инвестициите.

През последните месеци Белият дом започна да проучва втори кръг от намаляване на данъците, съсредоточен главно върху увеличаване на доходите на средната класа в САЩ - инициатива, оглавявана именно от Лари Къдлоу.

"Това нещо няма да бъде завършено в продължение на месеци и ще бъде публикувано като стратегически документ в подкрепа на икономическия растеж по време на президентската кампания . Искаме да видим данъкоплатците със среден доход да започнат да получават най-ниските възможни ставки", отбеляза Къдлоу през ноември. Тогава той също така каза, че "не знае, дали може да се стигне до данъчна ставка от 15% за средна класа, което звучи като доста добра идея".

Тази втора данъчна реформа може отчасти да изравни някои от ефектите от първия кръг на намаляване на данъците. Така например домакинствата с по-малко от 25 000 долара получиха от първата реформа през 2017 година средно намаляване на данъка от едва около 40 долара, в сравнение с 33 000 долара данъчни спестявания за тези, разполагащи с доходи за 733 000 или повече долари.

Относно предстоящото подписване на търговската сделка със САЩ, Лари Къдлоу заяви, че тя ще включва китайски ангажимент за увеличаване на покупките на американски селскостопански, промишлени и енергийни продукти, заедно с по-големи покупки на услуги, за общо над 200 милиарда долара през следващите две години.

"Между двете велики нации досега не се е случвало нищо подобно", посочи той пред CNBC. Къдлоу добави, че сделката също така включва промени в китайската регулация и наказателните закони по отношение на кражби и фалшифициране на интелектуална собственост, които той очаква да намалят подобни инциденти в бъдеще.

"Създадохме двустранен процес на разрешаване на спорове, който ще позволи на американските компании да подават жалби до правителството на САЩ относно кражбите на интелектуална собственост", каза висшият икономически съветник на Тръмп.

Според Къдлоу преговорите по "втора фаза" на търговското споразумение с Китай ще започнат веднага след подписването на "първата фаза".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна