Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална къща БНР продуцира записите на песни от Трифон Силяновски

Маргарита Илиева - пиано, Теодора Несторова - сопран и Теодора Атанасова - виолончело по време на концерт

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нови записи, продуцирани от Музикална къща БНР. 

Теодора Несторова е млада певица, която е израснала в САЩ, но таи огромен интерес към българската музика. В дуо с пианистката Маргарита Илиева тя записа през 2019 г. камерни песни от Трифон Силяновски, Цанко Цанков и Сергей Прокофиев, а през лятото заедно с виолончелистката Теодора Атанасова добавиха към фонотеката на БНР и съвсем нов вокален цикъл, посветен им специално от Борислава Танева. Той е наречен „Дали е сън“, а песните са по текстове на Дора Габе, Елисавета Багряна и Блага Димитрова. През юли трите млади музикантки изнесоха концерт с тази програма в рамките на Десетия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив. 

Теодора Несторова завършва с отличие две бакалавърски степени – по класическо пеене и по музикология в Oberlin College and Conservatory в САЩ през пролетта на 2018 г. След това със стипендия “Фулбрайт” се обучава в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където провежда и изследователска работа в областта на науката за гласа и вокалната педагогика. От септември 2019 г. Теодора започна магистратура в New England Conservatory в Бостън, в програмата за певческо изкуство и педагогика.

Теодора Несторова е родена в Манчестър, Великобритания, през 1996 година. От 5-годишна живее и учи в САЩ, но дълбоко почита своите корени и приема себе си за българка. Свири на пиано от петгодишна възраст, а по същото време започва да се занимава и с фигурно пързаляне - състезава се в категория юноши и девойки. Теодора владее 5 езика, обича да пътува по света и да опознава нови места и хора.

Защо млада изпълнителка, която никога не е живяла в България, е толкова заинтригувана от българските композитори и как е открила вокалния цикъл "Пет песни по стихове на Рилке" от Трифон Силяновски - чуйте в интервюто с нея в звуковия файл. Там можете да чуете и две от записаните песни, продуцирани от Музикална къща БНР.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна