Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатни изследвания в София за роднини на пациенти с ревматични заболявания

Снимка: rilski.com

В лабораторията по клинична имунология към болница „Св. Иван Рилски“ от тази година се правят безплатни изследвания за автоимунни антитела на роднини по права линия на пациенти с ревматични заболявания.

Според американско изследване хората с автоимунни и ревматични заболявания посещават средно 6 лекари, докато им бъде поставена диагноза, която се забавя средно с 2 години. Това е и причината лабораторията по клинична имунология към болница Свети Иван Рилски да разшири обхвата на безплатните тестове за антинуклеарни антитела – АНА - един от първите предвестници на много автоимунни ревматични заболявания.

Досега безплатните изследвания бяха насочени към здрави или с неуточнена симптоматика майки, сестри и дъщери на пациенти със системен лупус, прогресивна системна склероза и първичен Синдром на Сьогрен. Тестовете вече ще обхващат и представители на мъжкия пол – синове, бащи, братя на пациенти с изброените заболявания.

Друга причина да се разшири обхватът на тестовете е, че лабораторните изследвания, особено тези извън болниците, дават често грешни резултати, които са на четвърто място като причина за грешна диагноза в областта на автоимунните ревматични заболявания.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от