Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Аврамова: Държавата ще създаде общ ВиК холдинг

| обновено на 16.01.20 в 16:42
Емил Димитров, Петя Аврамова r Кирил Ананиев на заседанието на Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Държавата ще създаде общ ВиК холдинг с капитал 1 милиард лева, в който ще участват всички водопреносни дружества в страната. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова:

"Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година от бюджета на МРРБ в предлагания проект на постановление. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружество отрасъл ВиК и с дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура".

Аврамова обясни, че целта на новия ВиК холдинг ще е да осигури устойчив модел за финансиране на системата. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира:

"От това, което се сблъсках в Перник, считам, че наистина това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и за цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност".

Премиерът Бойко Борисов поиска до следващата сряда да се дадат гаранции, че питейна вода от язовирите няма да отива приоритетно за производство на електроенергия:

"На първо място ни е питейната вода, на второ - Петкова, производството на ток, така че много внимателно тримата министри това да го подготвите до следващата сряда". Борисов поиска и до следващата сряда да бъде създадена формула, с която да се наложи временен мораториум за вноса и износа от страната на боклук.

"ВиК холдингът ще се управлява изцяло по новия Закон за публичните предприятия и контрол. Ръководството ще бъде избрано след конкурс". Това съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и добави:

"Този закон плътно ще бъде прилаган по отношение на този холдинг.  След приемането на наредбата ще има и съответните конкурси за тази цел, които ще бъдат координирани от Агенцията за публични предприятия".

От БСП изразиха несъгласие с решението на правителството за създаване на ВиК холдинг. Депутатът Иван Иванов изрази опасенията на левицата:

"Това е поредният опит за замазване на нечия отговорност, защото прехвърляйки всички ВиК дружества под една шапка означава, че всичко, което се е случило до този момент, всички кражби, които са се случили във ВиК дружествата и неправилно управление, ще бъдат замесени и отговорност няма да се понесе от никого".

Председателят на регионалната парламентарна комисия и съпредседател на групата на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов подчерта, че е важно каква ще бъде функцията на бъдещия холдинг:

"Този холдинг, ако разпределя пари само, добре, но ако събира от едни дружества, за да даде на други, тогава се губи някак си справедливостта през тези години, в които те са били на различни писти. Едните са вдигали цените за абонатите си и инвестирали, а другите просто са се държали, като че ли... и са в практически фалит". 

Репортаж по темата можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!