Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мориц Мошковски - преоткритият композитор

Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 16 януари 2020 г. Софийската филхармония ще представи концерт с творби на Мориц Мошковски и Антонин Дворжак под диригентството на Владимир Кираджиев, а солист в Концерт за пиано и оркестър №1 от Мошковски ще бъде Людмил Ангелов.

Българският пианист Людмил Ангелов е известен с това, че има специално отношение към полската музика. Награден е с медала GLORIA ARTIS за заслуги към полската култура. Неговият изследователски дух от години го води по непознати пътеки - към открития, които продължават да обогатяват културното наследство не само у нас, но и в европейски мащаб. Поле за изява на тази му мисия като музикант е фестивалът "Пиано Екстраваганца", на който той е артистичен директор.

През последните години във фокуса на вниманието на Людмил Ангелов е творчеството на Мориц Мошковски. Композиторът е роден в Полша през 1854 г., израства в Германия, където преминава и основното му музикално обучение, а животът му завършва в Париж, където в началото на ХХ век той е уважаван клавирен педагог, учител на прочути пианисти като Владо Перлемутер, Йозеф Хофман, Ванда Ландовска и др. В най-популярна част от създадената от Мошковски музика се превръщат етюдите му за пиано, които и до днес са настолна литература за младите пианисти.

Концертът за пиано и оркестър, опус 3, Мориц Мошковски пише през 1874 г. Въпреки факта, че самият Ференц Лист харесва творбата и двамата я изпълняват на две пиана, тя не е издадена приживе на автора и може би затова манускриптът остава скрит за изпълнителите и публиката повече от 120 години във Френската национална библиотека. Пианистът Людмил Ангелов и диригентът Владимир Кираджиев са сред хората, които го преоткриват в началото на XXI век, работят по редактирането му за издаване на нотния материал и след това по звукозаписната му премиера. Записите са направени с Шотландския симфоничен оркестър на Би Би Си в Глазгоу през 2015 г. и получават висока оценка в много от най-престижните специализирани издания по света.

Историята на концертните изпълнения на Концерта за пиано и оркестър №1 от Мошковски все още е кратка - първото от тях е във Варшава през 2014 г. Година по-късно Людмил Ангелов и Владимир Кираджиев си партнират с Русенската филхармония в Русе и София. На 16 януари 2020 г. двамата музиканти-откриватели и изследователи ще представят находката си заедно със Софийската филхармония в зала "България" - очаквано събитие и за столичната публика.

Интересни подробности за това произведение пианистът Людмил Ангелов разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна