Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри анализа на НОИ и НЗОК за болничните

| обновено на 16.01.20 в 13:46
Снимка: БГНЕС

Анализът за увеличаването на болничните листове и на плащанията, направен от НОИ и Здравната каса, беше одобрен от правителството.

До един месец ще се обсъдят и приемат мерки за ограничаване на злоупотребите. Това обяви социалният министър Деница Сачева и уточни, че работниците ще продължат да получават обезщетения за всеки един от дните боледуване.

Над 40 мерки са предложени от НОИ, Здравната каса, бизнеса и синдикатите за ограничаване на злоупотребите при издаването на болничните листове, каза социалният министър.

"Това, което се споразумяхме и ще търсим като баланс от една страна, е да не се натоварва допълнително държавният бюджет, а от друга страна да направим така, че работодателите да получат своите мерки за ефективност, сигурност и контрол и да направим така, че да няма нарушаване на вече дадени права на българските граждани".

Анализът за период от 2010-2018 година показва както ръст на броя на болничните, така и на изплатените средства от НОИ и от бизнеса, но най-голям дял от парите се пада на тези с продължителност над седем дни.

"Отчетен ръст от 760 хиляди работни дни за периода се дължи предимно на болнични листове с продължителност от 8 до 30 календарни дни".

До момента е ясно, че злоупотребите са по няколко причини.

"Ваканция, търсене на възможност за това да се увеличава свободното време, особено, когато има и ваканция на учениците и на децата, летните месеци се взимат болнични, за да се работи на втора работа, има и насочване от страна на работодатели към това да се взимат по-продължителни болнични с цел да не се плащат заплати".
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна