Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се превърне ли НСО в търговско дружество

Снимка: БГНЕС

„Отворени сме за предложения и сме готови на диалог с всички парламентарни групи по предложението за промени в закона за Националната служба охрана (НСО)“. Това подчерта в предаването „12+3“ един от вносителите на предложението Хамид Хамид.

Той уточни, че от ДПС не бъркат НСО с частна охранителна фирма:

„Идеята ни е, че лица, които могат да си плащат охраната, да си я плащат и това да не тежи на джоба на българския данъкоплатец“.

НСО не е търговско дружество

Ген. Румен Миланов, бивши директор на НСО, допълни:

„Тук се търси подход да се елиминират някои подмятания. Нека да подходим към темата принципно. Държавата въвежда държавна охрана на държавни служители, но идва въпросът кой е този кръг от лица, които да бъдат подложени на охрана. Ако се въвежда някой да си плаща за охрана, е несериозно, защото попадаме в търговски взаимоотношения. НСО не е търговско дружество“.

Според Миланов, ако има нещо да се мисли в НСО, то е да се отрегулира кръга на хората, които подлежат на държавна охрана:

„НСО е част от националната сигурност. Утре може да възникнат идеи за въвеждане на търговски отношения в други компоненти на националната сигурност, а това веднага ограничава ефективността на държавата“.

Интервюто с Хамид Хамид и с ген. Румен Миланов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени