Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лия Петрова и приятели с благотворителен концерт

Лия Петрова е млада цигуларка с успешна международна кариера като солист и камерен изпълнител. След успешно турне в Япония с камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров, на 1 януари 2020 г. тя беше поканена да свири в Новогодишния концерт в Националния дворец на културата, а дни по-късно участва и в заключителния спектакъл, с който Пловдив предаде щафетата като Европейска столица на културата на градовете Риека и Голуей. 


Следващото събитие, с което Лия Петрова се е ангажирала през този месец на родна сцена, е благотворителен концерт в Софийската градска художествена галерия на 16 януари от 19 часа. Цигуларката го организира в партньорство с фондация "Звезда на надеждата" и целта им е да се съберат средства в помощ на деца и младежи, лишени от родителска грижа. 

"Има такова защитено жилище, което приема децата, когато те излязат от домовете за сираци и се окажат буквално на улицата, защото те често са без образование и нямат някакъв занаят, така че се озовават всъщност без смисъл и без нещо, за което могат да се захванат, когато вече нямат право да бъдат в тези домове. Фондация "Звезда на надеждата" често се занимава с това да ги поеме в този момент, да ги приобщи към обществото, да ги научи на някакъв занаят, да им даде някаква работа в ръцете. Те живеят там заедно, учат се да се грижат сами за себе си. Така че наистина е много хубава кауза." - сподели в интервю Лия Петрова.

В този момент м защитеното жилище могат да бъдат настанени до 4 момичета, но целта на кампанията под наслов „Бъди Надежда за къща Надежда“ е да се разшири базата за 8-10 момичета, поради голямата нужда от подобни услуги.

В концерта Лия Петрова ще си партнира с Кристина Хинова - цигулка, Стефания Янкова - виола, Кристиана Алипиева и Сион Наймън - виолончело, Алекс Атанасов - контрабас, Борислав Йоцов - кларинет, Петър Стоянов - фагот, Красимир Костадинов - валдхорна. Избрали са да изпълнят Струнно трио в Си-бемол мажор от Шуберт и Септет в Ми-бемол мажор от Бетовен. Входът е с покани на цена 15 лв.

Новините около цигуларката Лия Петрова не спират дотук - съвсем скоро тя оцеща да предствим в "Алегро виваче" по "Хоризонт" и съвсем новия ѝ компактдиск с камерна музика, записана в дуо с пианиста Борис Кузнецов. А междувременно името на цигуларката е вече в списъка на номинираните за наградата "Музикант на годината 2019", която се определя с гласуване от слушателите.

Цялото интервю с Лия Петрова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Альона Баева

Альона Баева: Цигулката има душа

публикувано на 27.02.20 в 14:12