Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богатата жена в Африка се готви да става президент

Изабел душ Сантуш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерката от Ангола Изабел душ Сантуш, която е въвлечена в мащабен финансов скандал, може да се кандидатира за президент на страната. Тя намекна това в интервю за Би Би Си.

Нейният баща Жозе Едуарду душ Сантуш управлява Ангола в продължение на 38 години. Сега прокуратурата се опитва да възстанови 1 млрд. долара, които се смята, че Изабел душ Сантуш и нейни приближени дължат на държавата. Самата тя отрича да се извършила нещо нередно.

Изабел душ Сантуш (46 г.) е една от най-богатитежени в света, сп. „Форбс“ оценява състоянието ѝ на 2,1 млрд. долара.

В спорна стъпка баща ѝ я назначи за шеф на държавната петролна компания „Сонангол“ през 2016 г. Но тя бе уволнена следващата година от президента Жоао Лоуренсу, посочен за наследник от баща ѝ.

В даденото в Лондон тя на няколко пъти подчерта, че животът ѝ е изложен на риск, ако се върне в Ангола при настоящите обстоятелства.Отказвайки да отхвърли възможността да се кандидатира за президент, Душ Сантуш настоя, че е патриот и има чувство за дълг към страната си.

А по-късно пред португалска телевизия заяви, че „може“ да се кандидатира за държавен глава през 2022 г.

Съобщението ѝ бележи завой за жена, която винаги се е описвала като предприемач без интереси в политиката.

Миналия месец съд в столицата Луанда нареди замразяване на банковите ѝ сметки и тези на мощната ѝ бизнес империя в богатата на петрол страна след разследвания за предполагаема корупция в семейството ѝ. Което според прокуратурата е откраднало от държавата над 2 млрд. долара.

Душ Сантуш отрича това и критикува президента Лоуренсу, поел властта преди 2 години.

Въпреки че са от една и съща партия, той учуди мнозина анголци, след като взе на мушка сем. Душ Сантуш в рамките на по-мащабна антикорупционна акция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!