Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИРИЗА подкрепя президентската кандидатура на гръцкото правителство

Екатерини Сакеларопулу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната опозиционна партия на Гърция, СИРИЗА, заяви в четвъртък, че ще подкрепи президентската кандидатура на консервативното правителство, което ще проправи пътя на Екатерини Сакеларопулу да стане първата жена държавен глава на страната.

64-годишната г-жа Сакеларопулу е председател на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Гърция. Тя ще наследи президента Прокопис Павлопулос, чийто мандат изтича през март.

Процесът за избор на президент може да премине през пет кръга на гласуване в парламента на Гърция, като изборният праг започва от 200 гласа и постепенно пада до мнозинство от присъстващите в залата депутати.

Управляващата партия Нова демокрация на премиера Кириакос Мицотакис контролира 158 места в 300-местния гръцки парламент.

За да спечели още при първото гласуване, кандидатът за президент ще се нуждае от подкрепа и на опозиционни партии, включително левицата Сириза, която загуби властта си на парламентарните избори през миналия юли. СИРИЗА разполага с 86 депутати в парламента.

"Ще позволим новият президент да бъде избран с широко мнозинство, тъй като това е подходящо за всеки, който поема тежката отговорност, съгласно конституцията, да изразява единството на народа и нашата демокрация", посочи в телевизионно изявление лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Социалистическата партия ПАСОК, която разполага с едва 22 места, също се събира в четвъртък, за да обсъди въпроса, но не се очаква да подкрепи номинацията на Екатерини Сакеларопулу.

Вотът за кандидатурата на Сакеларопулу е насрочен за 22 януари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна