Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева: Близо 70 млн. лв. са похарчени за борба с АЧС в България

| обновено на 17.01.20 в 11:07
Основен акцент в политиката за подкрепа в България остават малките и средни стопанства, заяви министърът на земеделието Десислава Танева, след като откри българския щанд на международното изложение в Берлин.
Снимка: БГНЕС

Над 6 милиона прасета са унищожени през последните години в света заради африканската чума по свинете.

В България заради заразата до момента са избити 203 000 домашни свине, каза земеделският министър Десислава Танева в Берлин. В германската столица тя участва световното изложение за селскостопански стоки „Зелена седмица“ :

„Всички средства, които българската държава е платила до момента, включват и обезщетение, и разходи за дейности по превенция, е в размер на близо 70 млн. лева. Чакаме съфинансиране от Европейската комисия. Към настоящия момент сме получили малко над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро“.

В рамките на изложението Десислава Танева участва със свой доклад в конференция на високо равнище, посветена на африканската чума по свинете.

Танева ще предложи промяна на европейските регулации, които да позволяват по-бърза и адекватна борба с болестта.

Еврокомисарите по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес и по земеделието Януш Войчеховски ще представят гледните точки на EС към най-сериозните предизвикателства пред селското стопанство и храните. Във форума ще се включат и земеделските министри на страната-домакин Германия и на страната-партньор тази година Хърватия.

В дебата за безпрецедентната глобална заплаха и последиците от чумата в световен мащаб ще се включат и министърът на земеделието на Австралия, и заместник земеделският министър на Република Корея, и ръководителят на ветеринарната служба на Русия.

Представители на американски, канадски и европейски организации на фермери също ще предложат своя гледна точка към биосигурността и овладяването на африканската чума в световен мащаб. 

Конференцията на високо равнище, която предстои днес е ключовото политическо събитие в рамките на „Зелената седмица“.

Очакват се протести в различни германски градове срещу правителствената политика в областта на селското стопанство и околната среда в  деня, когато в Берлин започва международното селскостопанско изложение "Зелена седмица". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени