Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АП: Гъстата мъгла без вятър е влошила положението на Балканите

Сараево, Босна и Херцеговина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите градове в няколко страни на Балканите отчитат опасни нива на замърсяване на въздуха през последните дни, предава АП. По данни на сайта AirVisual, който следи нивото на фините прахови частици в света, през последните седмици няколко балканските столици, сред които Белград, Сараево, Скопие и Прищина, попадат в класацията на 10-те най-замърсени големи града в света, уточняват от АФП. 

Високата концентрация на токсични частици е типична за зимата в балканските страни, които в голяма степен зависят от електроцентралите на въглища и където хората карат стари автомобили и използват въглища и дърва за огрев, констатират от АП. В материал, публикуван в „Ню Йорк таймс“ и цитиран от „Танюг“, от агенцията посочват, че през последните дни е имало гъста мъгла, но не е духал вятър, което е влошило положението.
„Да се използват въглища за отопление у дома през 21 век на мен лично ми изглежда като праисторически практика“, коментира жител на Албания пред АФП. 

Растящото замърсяване разгневи активистите за опазване на околната среда и в Босна и Херцеговина, и в Сърбия, които смятат, че властите реагират прекалено късно и недостатъчно, допълват от АП.
„Всеки гражданин страда от този въздух - всички страдаме, освен политиците. Те го игнорират“, подчерта екозащитникът Анес Подич пред АФП. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна