Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Търговище създадоха аудио книга за незрящи

Книгата е пердоставена безвъзмездно на организации, подпомагащи слепи хора

Ивайла Александрова, Асен Чакъров, Елис Алиева и Мервен Ашък
Снимка: Евтим Петков

Кампанията „Подари ми история“ спечели интереса на ученици от средно училище „Свети Седмочисленици" в Търговище. Ивайла Александрова, Асен Чакъров, Елис Алиева и Мервен Ашък помогнаха на деца със зрителни увреждания да могат да слушат озвучени книги. 
Учениците записаха аудио книга по „Пет приказки“ на Валери Петров, защото вярват, че книгите са прозорец към света и това трябва да важи и за незрящите.

Четиримата седмокласници получиха наградата „Смело сърце“ на Федерация "Български пациентски форум", която ежегодно раздава отличия в памет на в памет на журналистката Даниела Сеизова. Призът се присъжда за записаната аудио книга, която бе предоставена за ползване от незрящи деца и възрастни. Записаната книга е предоставена безвъзмездно на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности за деца с увреждания.

През тази седмица екип от „Български пациентски форум“ посети училището, в което учат децата, за да им връчи подаръци. Учениците получиха благодарственото писмо от незрящия Добри Стоянов, в което той благодари за направеното добро.

"Това е много мило и много вдъхновяващо. Децата осъзнаха колко добро дело са направили. Това е пример как нищо на този свят не се случва само за себе си. Винаги участват много хора, много добра енергия и резултатите са налице", каза преподавателката Анета Милева.

За доброто дело слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна