Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“

| обновено на 17.01.20 в 18:50
Ритуалът по освещаване на бойното знаме на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в храма „Св. Троица“ в Плевен.
Снимка: БТА

В плевенския храм „Св. Троица“ днес осветиха бойното знаме на новооткритото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“. То ще бъде връчено на личния състав с тържествен ритуал на 20 януари.

Свещеник Красимир Кръстев извърши ритуала по каноните на Българската православна църква и армейския устав.

„Братя и сестри военнослужещи, възлюбете родината тихо, без суетен шум, но на дело, като изпълнявате дълга си по подготовката на кадри и защитата на родното небе. Ние нямаме друго небе, пазете го“, каза той.

Първият знаменосец на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ е курсант Милен Симеонов.

„Усещаш чувството за отговорност, за дълг и за чест. Това е призвание, което трябва да изпълниш. Честта, която се падна на мен е изключително голяма“, каза той.

Представителна група със знамето премина през градската градина до храма „Св. Троица“ начело с представителния духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов. Знаменната група бе водена от полк. доц. д-р Мануш Христов.

Асистенти на знаменосеца на бойното знаме на ВВВУ бяха двама випускници - курсант-старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав съпроводиха бойното знаме.

Със свое решение Народното събрание възстанови след 18 години прекъсване самостоятелността на Висше военновъздушно училище. Възобновена е дейността по подготовка на летателни и технически кадри за Военновъздушните сили и гражданската авиация от 1 януари тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна