Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои унищожаване на 8 тона опасни отпадъци, складирани в Луковит

| обновено на 17.01.20 в 17:00
Разходите за обезвреждането на опасните отпадъци, около 10 хиляди лева ще, са за сметка на общината, съобщи кметът Иван Грънчаров.
Снимка: Община Луковит

В бивше военно поделение в луковитското село Торос са открити и иззети 8 тона опасни отпадъци. Кметът на община Луковит Иван Грънчаров съобщи, че в момента те са складирани в депото в Луковит и предстои да бъдат унищожени.

Отпадъците бяха открити още края на миналата седмица в сграда в село Торос и в товарен автомобил, с който са транспортирани там от фирма от Ботевград. От полицията тогава съобщиха, че става въпрос за течност с неустановен произход и съдържание, а от прокуратурата и до момента отказват да дадат повече информация по случая.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров обясни, че сигналът е подаден от кмета на селото.

„Че са открити шест бидона с неустановена субстанция, която има задушлив мирис.“

Грънчаров допълни, че два дни по-късно е установен от ловци и камион, който е превозвал бидони със същите отпадъци и са го задържали. Били са уведомени всички компетентни институции.

„В  момента отпадъците са под запрещение от страна на прокуратурата на депото за неопасни отпадъци и днес ще бъдат транспортирани за третиране и унищожаване. Не е установено още какво е. Със сигурност са опасни отпадъци. Въпросът е дали са токсични. Взети са проби и в момента се извършват изследвания от фирмата, която ще ги обезврежда.“

Грънчаров допълни, че разходите за обезвреждането, около 10 хиляди лева, ще са за сметка на общината.

Репортаж на Пламен Христов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени