Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митническите власти проверяват товар с боклук във Варна

| обновено на 17.01.20 в 15:49
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия, открити на пристанище "Варна-запад". Контейнерите са пристигнали на 9 октомври и са били за временно складиране за 90 дни. Изпращач е италианска фирма, а получател - българско дружество със седалище в София - информира наблюдаващият прокурор Невена Иванова:

"Според търговския регистър производствената дейност на това дружество е събиране, преработване и търговия с битови отпадъци. Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническите документи, а именно, че е следвало да бъдат пластмаса и каучук, но вътре бяха устарновени други различни отпадъци като текстилни, стъклени и дървени".

Очакват се и анализът на Регионалната екоинспекция, по предварителни данни отпадъците не са токсични.

По данни на Районната прокуратура във Варна боклукът е от различен вид. Има отпадъци от пластмаса, каучук, стъкло, текстил и дърво..

Фирмата изпращач е „Dentice pantaleonе“ от Италия. Компанията е основана през 1984 г. и се специализира в преобразуването и повторната употреба на отпадъци, депониране на твърди индустриални отпадъци и преработка на пластмаса. Според сайта на компанията това става възможно с инсталирането на полуавтоматична система за работа.

Доставката е била за фирма "Блацион" ООД, но към момента няма задържани. Българската компания получател е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, а сред дейностите в портфолиото се посочват събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Продължава проверката на митническите власти и полицията. По непотвърдена информация контейнерите са внесени преди повече от 90 дни, срок, в който е трябвало да бъдат обмитени и реекспортирани. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от