Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За квалификацията на медиаторите

Снимка: Pixabay

Как се става медиатор в България и кои са най-важните аспекти на обучението по медиация? Медиацията все повече се налага като тенденция за извънсъдебен начин на решаване на спорове. 

Специален гост на "Законът и Темида" беше Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България:

"Медиацията е само един от начините за извънсъдебно решаване на спорове. По света и в Европа се обръща внимание и на други методи. Най-разпространен е арбитражът. Може би липсва в нашето публично пространство и в медиите популяризиране на тези методи."

В Министерството на правосъдието действа работна група за въвеждането на задължителна медиация

"Темата за задължителната медиация се повдигна вече доста сериозно. Имаше организирана кръгла маса с Висшия адвокатски съвет по повод въпросите на задължителната медиация. 

Медиацията в своята основа е доброволна процедура и не можем да кажем "Ще задължим страните да стигнат до споразумение". 

Често се повдига и въпросът за обученията по медиация, за квалификацията на медиаторите.

"Подчертавам, че в България няма задължително изискване за юридическо образование за медиаторите. Това е един от въпросите, който поражда дискусии сред адвокатските среди. Чуват се и мнения, че адвокатите по право трябва да бъдат медиатори, за което аз съм против. Трябва да има обучение, дори и за адвокатите. Още повече, че в нашето юридическо образование във факултетите не се преподават близки дисциплини. В УНСС и в Нов български университет има, доколкото знам, медиация като свободноизбираем предмет. Трябва да се помисли много. В Европа критериите са много строги. Изискват се по 200 учебни часа. У нас все още сме със 60 учебни часа. Колеги разработват проект за стандарти за обучение по медиация. Особено във връзка със семейните спорове – трябва да има допълнително обучение."

В публичното пространство думата "медиатор" се прикачва към много други сфери. Медиаторът не е просто посредник по смисъла на Закона за медиация. "Аз лично на всяка работна група казвам, че медиаторът трябва да има висше образование, даже обучението по медиация може да бъде част от магистърска степен или към висше учебно заведение." – смята адвокат Елиза Николова.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна