Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геополитическите амбиции на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последните 5 години геополитическите амбиции на Турция видимо нараснаха. Правителството на Ердоган престана да се съобразява с големите геополитически играчи и демонстрира независим и експанзивен външнополитически курс. В основата на този курс, според доц. Теодор Дечев, са високите икономически показатели на Турция при управлението на Реджеп Ердоган, сред които и превръщането на Турция в реален газов хъб с помощта на газопровода „Турски поток“ и пускането в действие на Южния газов коридор от находището „Шах Дениз“ край Баку до Италия.

В предаването „Мултикултурни диалози – История и геополитика“ става дума за геополитическите амбиции на Турция. Гост в студиото на програма „Хр. Ботев“ бе политологът доц. Теодор Дечев, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) – Пловдив. Доц. Дечев е бил зам.-министър в правителството на Иван Костов, председател на Съюза за стопанска инициатива и дългогодишен главен редактор на в-к „Свободен народ“.

Водещият Румен Дечев определи колоритния руско-турски съюз като антиглобалистки – средство за освобождаването на Русия и Турция от американска опека. Доц. Теодор Дечев пък припомни оценките на някои западни политолози, че в края на века Турция може дори да оспори световното лидерство на САЩ. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени