Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на строителството в ЕС през ноември, но при спад в рамките на България

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в рамките на целия ЕС отскочи през ноември, заличавайки напълно спада през предходния месец, показват данни на Евростат. В същото време обаче строителството в България отчете понижение за втори пореден месец.

Строителството в ЕС нарасна през ноември 2019-а година с 1,1% спрямо октомври, когато се сви с 0,4%, докато строителството в еврозоната се повиши с 0,7% след спад с 0,5% през предходния месец.

На годишна база растежът в строителния сектор на ЕС и в еврозоната се подобри през ноември до 1,4% от 0,9% през ноември.

Според същото проучване на Евростат обаче строителството в България отслабна през ноември с 0,9% след спад с 0,6% през октомври. Това представлява влошаване на строителния сектор за втори пореден месец след неговото относително добро представяне през лятото и началото на есента.

На годишна база растежът в строителния сектор на нашата страна се забави през ноември до 1,3% от 3,3% месец по-рано, отбелязвайки най-слаб растеж от януари 2019-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна