Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният архитект на Брюксел ще сподели в София ноу-хау за градско планиране

Главният архитект на Брюксел Кристиаан Борет ще сподели методите, по които работи, за да осигури качествено планиране на градската среда в Брюксел, както и приоритетите на града в сферата на градско планиране.

Това ще стане на специално събитие, за което е получил покана от главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков.

В четвъртък (23 януари) от 18.00 ч. в залата на Софийската градска художествена галерия ще се проведе първият от поредицата „Разговори за града: Компактен град“, съобщават от Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столичната община.

Арх. Борет ще представи и някои от комплексните проекти в Брюксел, като превръщането на офис зоната World Trade Center в мултифункционална активна част от града и развитието на бившата индустриална зона Canal като зона със многообразни функции, която смесва производство, жилища и офиси.

Кристиаан Борет е главен архитект на региона Брюксел от 2015 г. Той е гостуващ професор по градски проекти в катедра „Архитектура и градоустройство“ на университета в Гент, Белгия. От 2006 до 2014 година е бил главен архитект на град Антверпен. Дейностите, с които се занимава са свързани с поддържането на тясна връзка между теорията и практиката, между публичния и частния сектор, между политиката и дизайна и между архитектурата и градоустройството. Член е и на Международния научен комитет на Европан. Награден е с Фламандската културна награда за архитектура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени