Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Индиана Джоунс в изкуството“ издири ценна стихосбирка от XV век

Артур Бранд със снимки на открити от него скулптури.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Ценна и изключително рядка стихосбирка на средновековния персийски поет Хафез беше открита след кражбата й и беше показана  в Амстердам, предаде БТА.

Творба за около 1 млн. евро

Произведението е инкрустирано със злато и е оценено на около 1 милион евро. Стихосбирката изчезна навремето от колекцията на ирански антиквар, който се беше установил в Германия и почина през 2007 г.

След продължителни проучвания в подземния свят, нидерландецът Артур Бранд, наричан още „Индиана Джоунс в изкуството“ заради успехите си в разследванията, успя да се добере до ценния ръкопис. Той го показа на журналист от Франс прес в Амстердам.

Бранд довери, че откритието е било много важно за него, тъй като артефактът е с изключителна културна стойност.

Става дума за най-стария екземпляр на „Диван“, събрал стиховете на най-известния персийски поет-мистик Хафез (1315-1390). Неговото творчество е вдъхновило по-късно известни западни литератори, като германеца Гьоте и американеца Ралф Уолдо Емерсън, който нарича Хафез „принца на персийските поети“.

Кражбата на ценната стихосбирка, датираща от 1462-63 година, била установена от семейството на антикваря Джафар Гази след неговата смърт в Мюнхен през 2007 година. Въпреки че част от колекцията му била намерена от германската полиция през 2011 година, най-ценното издание - „Диван“, липсвало.

Интерес от властите на Иран

През 2018 година ирански търговец на произведения на изкуството, установен в Германия, се свързал с Бранд и го повикал по спешност. Информаторът бил посетен от представители на иранското посолство, които също издирвали стихосбирката. Той насочил холандеца къде да я издири.

„Тогава започна обратното броене и трябваше да изпреваря иранците, за да върна открадната книга на семейството на Гази, неин законен собственик“, каза Бранд.

Той продължил разследването, което го отвело в Лондон, където се срещнал с един много изнервен човек. Колекционер бил купил средновековния артефакт и едва след това  разбрал, че е краден и се издирва в цял свят, включително и от иранското правителство.

Бранд получил стихосбирката благодарение на посредник през 2019 година. Арт детективът ще посети Мюнхен в сряда, за да предаде произведението на германската полиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна