Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Григорова: Рейтингът на Путин беше повлечен от ниското доверие в правителството

Проф. Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

"Има опит да се тушира напрежението, свързано с отношението на обществото и недоверието след пенсионната реформа - правителството беше фокусирало целия негатив от ситуацията. В един момент рейтингът на Путин, колкото и да е висок, а на правителството нисък, все пак започна да пада, именно в тази връзка. Той беше повлечен". Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история, в коментар на традиционното годишно послание на Владимир Путин към Федералното събрание. Според нея тази тема е много важна, а остава висяща.

"Суверенитетът на държавата не може без суверенитета на семейството, защото и за едното, и за другото беше казано в посланието ясно и категорично и в рамките на традиционното мислене, което е доста обругано в момента", коментира още тя в предаването "Хоризонт за вас".

По думите ѝ изненадваща е била темата в предложението за промените в Конституцията, която предвижда увеличаване на правата на парламента, който ще избира премиера и правителството на страната, но от друга страна - президентът си запазва правото веднага да освободи премиера или даден министър - за загуба на доверие.

Проф. Григорова обясни, че руското общество очаква от президента Путин две неща - "международното право, защото за това се говори от години, и чисто руското желание - да имат идеология":

"Дори те казват, че идеология може да бъде и национална стратегия. ... Това страдание, че липсва (идеология - бел.ред.) в Конституцията е факт, но няма страдание, че Русия е президентска република. То е само в крайно либералния лагер и то отвън - за това, че Русия трябва да е парламентарна република, говори много активно Михаил Ходорковски. Това е външно желание и външно влияние, а не отвътре", категорична беше тя.  

Според нея решението за въвеждане на задължителни 25 години, в които кандидатът за президент трябва да е живял в Русия, елиминира цялото потекло на съвременния руски елит, което живее на Запад, те не могат да разчитат на политическа кариера в Русия. По думите ѝ това е верен ход и всички са били във възторг от него.

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!