Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Правителството планира държавен монопол върху лотарийните игри

Снимка: БГНЕС

Правителството подкрепя промените в закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, с които се предвижда лотарийните игри да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това потвърди пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов обясни, че се залага на установяване на държавен монопол върху лотарийните игри, по примера на редица държави.

„С него би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията, а знаем, че Българският спортен тотализатор, освен данъците, които плаща към държавата финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт през трансфери към Министерството на младежта и спорта“, каза той.

„В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно, защото при хазарта разходите за едни са приходи за други. Свидетели сме как с последните си левчета, особено на бензиностанции прави много фрапиращо впечатление, зареждат гориво за 10 лева и за 20 лева купуват хазарт“, добави министърът.

Владислав Горанов обяви, че до месец ще предложи Държавната комисия по хазарта да бъде преструктурирана в едноличен орган, който да се назначава или от правителството, или от министъра на финансите.

„Очевидно е, а и първоначалните анализи са такива… Комисията (по хазарта – б.р.) допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, каза той.

„Колективният орган размива отговорността в Комисията, което лесно я превръща в недостатъчно последователна в своите решения“, посочи още министър Горанов.

Бившият вицепремиер Валери Симеонов, който предложи закриването на частните лотарии, обяви, че има подкрепата на премиера Бойко Борисов и че очаква такава и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Национална лотария“: Недопустим прецедент

„Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт“. Това се казва в позиция на „Национална лотария“ АД във връзка с внесения проект на закон за изменение на Закона за хазарта.

Позицията на „Национална лотария“ АД е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!