Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льо Мер: Франция предложи на САЩ решения на спора за цифровия данък

Бруно льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви в петък, че е направил някои предложения пред американския финансов министър Стив Мнучин по отношение на разрешаването на спора с цифровия данък. Той каза, че възнамерява "по-късно тази вечер да направи повече", но допълни, че ще "зависи от нашите американски приятели да предприемат следващия ход през идните дни".

Льо Мер отново напомни, че ако САЩ наложат санкции на Париж заради френския цифров данък, Европейският съюз ще предприеме ответни мерки.

Френският министър добави, че американското предложение, че бъдещата международна данъчна реформа може да не бъде задължителна за компаниите, е "без изгледи за успех" и вече не е на масата на преговори.

Изявлението на Бруно льо Мер е факт, след като той се срещна с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия, за да обсъди с него глобалната данъчна реформа.

През миналия месец Службата на търговския представител на САЩ заяви, че "данъкът върху цифровите услуги на Франция дискриминира американските компании", а именно технологични гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon.com. В тази връзка беше предложено Вашингтон да въведе наказателни мита на нива до 100% за вноса от франция на определени стоки на приблизителна търговска стойност от 2,4 млрд. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени