Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Победите на ГЕРБ през 2019-а вземат своите жертви

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"Управляващите се притесняват с основание за съдбата си. Не само за съдбата си в следващата седмица, а за съдбата си в следващата година". Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов. Според него победите в 2019-а година вземат своите жертви:

"В предизборна ситуация, проблемите, които не са решени, драмите, които се състояха, биха могли да бъдат замитани под килима с оправданието, че това е предизборна кампания и това е предизборно говорене на техните опоненти". 

Когато няма предстоящи избори, проблемите се оказват застрашаващи и това прави проблемно оцеляването на самото правителство, а не поведението на една или друга малка парламентарна група., коментира той в предаването "Хоризонт за вас".

По думите му проточилата се дълго време рамка на управление на партия ГЕРБ се характеризира с липса на ясни приоритети и липса на стратегическо мислене, в която и да е сфера, както се видя с кризата във водния сектор, даде пример Попиванов.

Според политолога малко не достига на БСП, за да изглежда като алтернативата на управленския модел:

"Много фактори са - вътрешно противоборство в БСП, но и на цялостния политически и бизнес климат в страната, който фокусира всичко в голямата управляваща партия ГЕРБ и прави много трудно изявата на всяко по-различно нещо".

Доц. Борис Попиванов коментира и поведението на българските политически партии, в зависимост от световната конюнктура, като заяви, че то е провинциално:

"Докато отстъпва и удовлетворява интересите и на едните, и на другите, за Бойко Борисов не е проблемно да управлява България". Според него във вътрешнополитически план това е много силен инструмент за налагане на безалтернативност на собствената власт, като се твърди, че всяко друго управление би било външнополитически изолирано.

Цялото интервю на Петър Волгин с доц. Борис Попиванов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна