Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тук, там и навсякъде

За да водя по-добър живот, се нуждая от любов.

Тук – всеки ден от годината,

променяйки живота с един неин жест.

Там – разхождайки се с ръце по косите ѝ.

Навсякъде, знаейки, че любовта е споделеност,

че всеки от нас чувства любовта като безсмъртие.

Ще бъда там и навсякъде.

Тук, там и навсякъде.

Тези думи (в свободен превод) звучат в изпълнението на „Бийтълс“ и песента на Пол Макартни Here, There and Everywhere ("Тук, там и навсякъде"). Един от безспорните шедьоври от репертоара на „Бийтълс“ и музиката на ХХ век. Тази любовна балада се съдържа в албума Revolver. Към творческата инвенция на Макартни е добавено влияние от продукцията Pet Sounds на групата „Бийч бойс“ (Beach Boys) и по-специално, песента God Only Knows, „Единствено Господ знае“. На малко хора е известно, че по онова време основни конкуренти на „Бийтълс“ не са сънародниците им „Ролинг Стоунс“, а американските „Бийч бойс“. Днес, вслушвайки се в записите на двете формации, можем да доловим ясно взаимното и без съмнение – ползотворно влияние между тях.

Наред с изпълненията на Румяна Коцева, Клер Лафю, Джейкъб Колиър, Даниел Сийзър, Орлин Горанов, Дженис Джоплин в „Изпята поезия“ намира място и тежкият звук на „Лед Цепелин“ – баладата Rain Song, „Дъждовна песен“. Създадена е от китариста Джими Пейдж, текстът е на Робърт Плант. Оркестровият аранжимент е дело на басиста Джон Пол Джонс, когото чуваме и като изпълнител на Мелотрон. Повод за появата на Rain Song е разговор на Джордж Харисън с барабаниста на „Лед Цепелин“ Джон Бонъм. Джордж му казал: „Вашият проблем е, че никога не правите балади“. Джон Бонъм споделил казаното с Джими Пейдж, който реагирал: „Ще му дам аз една балада“! И прави Rain Song, като съзнателно включва в началото на песента и първите два акорда от песента на „Бийтълс“ Something, написана от Джордж Харисън..., приел това като комплимент от колега!


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от