Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дуранкев: Свръхведомство с 1 млрд. лв. няма да реши проблемите във водния сектор

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БНТ

Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лева няма да реши проблемите във водния сектор .Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар на инициативата на правителството за създаване на национален ВиК холдинг

"Когато 30 години оставиш всичко на самотек и го даваш в ръцете на концесионери или на някой друг, който просто да оправдава някакви разходи, се озоваваме в 2020-а година в България, където проблемът с водата и въздуха, както и с трудовите ресурси, в момента се оказва неуправляем", добави той. 

"Водопроводната ни мрежа много малко е разширена след 90-а година. Другото - язовирите, които са почти 500 в България в момента, в огромната им част са построени до 90-а година. Те са остарели и изискват реновиране и поддръжка", каза още икономистът.

Проф. Дуранкев обясни в предаването "Хоризонт за вас", че над 20 европейски държави правят ежегодни, както и 5- или 20-годишни баланси на обществените и природните ресурси, които трябва да се управляват по-добре.

"Природните ресурси са обществена собственост и тя не подлежи на приватизиране", категоричен беше той и посочи, че България трябва да започне да прави баланси на водите и горите. 

Според него държавата трябва да се върне в управлението на тези ресурси.

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Боян Дуранкев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

Интервю на Кети Тренчева с проф. Ганчо Димитров, който разказва как експертите се справиха с водната криза в София през 1994-а година, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна