Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Особености на литературната среда в България

Снимка: Столична библиотека

В новото си изследване „Литература около нулата“ доц. Йордан Ефтимов разглежда отношенията между литература, медии, пазар, читателски общности и социална среда. 

„В българското литературно пространство не се водят достатъчно спорове около ценността на текстовете – казва доц. Йордан Ефтимов и добавя, че на българския пазар излизат много добри книги, но около тях не се заражда спор и това ги лишава от видимост. – Ако спорихме за литературните награди, носителите им щяха със сигурност да спечелят повече“ – смята още той. 

Големият въпрос е как един читател да се ориентира в морето от книжни заглавия и кой е авторитетът, чието мнение има реално значение. 

Още за липсата на литературна критика, за медийното внимание – като единствен инструмент за реклама, и за качеството на текстовете в последните години чуйте в „Артефир“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от