Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители и IT специалисти ще са най-търсените кадри

Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващите 12 месеца.

Това сочат резултатите от проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта организира съвместно с комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. Изследването е национално представително.

В следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от над 90 хиляди специалисти с правоспособност или висше образование. Сред тях са медицински сестри, шофьори, лекари, машинни и строителни инженери.

В различните сектори на икономиката ще са необходими и 64 400 работници без специалност, най-търсени за секторите с по-ниска производителност като растениевъдство, хранително вкусова промишленост и строителство.

Аналогично на миналите вече през миналите 2018 и 2019 три проучвания, които Агенцията по заетостта проведе, работодателите най-често очакват служителите им да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и за работа под напрежение.

След три до пет години на българския бизнес ще са необходими повече от 20 хиляди IT специалисти и над 17 хиляди учители и преподаватели, сочат още данните.

В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалисти по информационни технологии и програмиране, както и инженери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!