Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита от дискриминация реализира проект „Родители на работа“

Доц. Ана Джумалиева.
Снимка: личен архив на доц. Ана Джумалиева

За по-ефективно прилагане на законодателството на ЕС се бори новият проект Комисията за защита от дискриминация „Родители на работа“. Той се изпълнява по програма „Права, равенство и гражданство“ към ЕС. Партньори са националните органи за равенство в Белгия, България, Португалия и Естония.Специфичните цели на проекта са повишаване на осведомеността и информиране на работодателите относно правата на бременните/родителите и на мерките за баланс между професионален и личен живот, както и повишаване на осведомеността на инспекциите по труда относно дискриминацията на бременните/родителите.

Очаквани резултати

Повишена информираност и подобрени познания на работодателите както на национално, така и на равнище ЕС.

И работодателите, и техните служители ще се възползват от този резултат. Работодателите няма да нарушават закона умишлено и ще разполагат с инструменти и мерки за осигуряване на баланс между професионален и личен живот. Служителите ще се възползват от това, защото рискът да бъдат третирани или уволнени неблагоприятно по време на бременност или на родителски отпуск ще намалее. Това ще доведе до по-добро прилагане на законодателството на ЕС и по-добра защита на работниците.

Повишена осведоменост относно добрите практики за баланс между професионален и личен живот на работното място в държавите - членки на ЕС.

Разпространението на добрите практики на национално и международно ниво ще увеличи броя на работодателите, които биха могли сами да използват тези мерки за баланс между професионален и личен живот. То ще бъде от полза и за органите за равенство. Това ще доведе до насърчаване на мерките за баланс между професионален и личен живот и пълноценното им прилагане.

Повишена осведоменост на инспекциите по труда в национален мащаб и на равнище ЕС и подобряване на ефективното прилагане на правата на работниците.

Обучението на инспекторати по труда, както и обмен на практики, техники и идентифициране на иновативни практики между инспекторатите и органите за равенство в различни държави - членки на ЕС, ще засилят мониторинга и установяването на дискриминацията на работното място. Всичко това в дългосрочен план ще доведе до по-ефективно прилагане на законодателството на ЕС, което е една от целите на проекта.

Намаляване на дискриминацията на работното място поради бременност или родителство.

Действията по проекта, насочени към работодателите, ще намалят и ще предотвратят дискриминацията на работното място в дългосрочен план. Действията, насочени към инспекторатите, ще повишат ефективното наблюдение и разкриване на дискриминация на работното място. Това ще мотивира работодателите да спазват закона.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени