Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижаване на индустриалното производство в САЩ през декември

Силен скок на жилищното строителство с близо 17% в края на 2019 година

През декември индустриалното производство в САЩ се сви за трети от последните четири месеца, но при изненадващо нарастване на промишленото производство, показват данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се понижи през декември с 0,3%, парирайки част от добрия отскок през ноември с 0,8% (низходяща ревизия от предишна оценка за ръст с 1,1%), докато финансовите пазари очакваха малко по-скромно понижение с 0,2 на сто.

Промишленото производство обаче, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, се повиши изненадващо с 0,2% след растеж с 1,0% през ноември (ревизия от скок с 1,1%), докато прогнозите бяха за слабо понижение с 0,1 на сто.

Свиването на индустриалното производство през декември се дължеше в най-голям степен на спад с цели 4,6% при производството на автомобили и на части за тях.

В същото време минно-добивното производство нарасна през декември с 1,3% благодарение на по-големите добиви на петрол и на природен газ, докато производството в сектора на комуналните услуги се сви с цели 5,6 на сто в резултат на по-високите температури, които намалиха ползването на отопление за дома.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през декември до 77,0% от 77,4% месец по-рано.

Като цяло днешните смесени данни сякаш подсказват, че промишленият сектор в САЩ започва да се стабилизира в края на една трудна година, която беше белязана от глобална производствена слабост и несигурност относно търговската война между Вашингтон и Пекин.

По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 11% от БВП на САЩ.

В същото време бяха представени и данни, показващи изненадващо силен ръст на жилищното строителство в САЩ в края на изминалата година. Началното жилищно строителство скочи през декември с цели 16,9% до осреднено годишно ниво от 1,608 млн. жилища, достигайки най-високо ниво от декември 2006-а година, а в процентно отношение - най-силен месечен ръст от октомври 2016-а година. Спрямо година по-рано (декември 2018) началното жилищно строителство нарасна с цели 40,8 на сто.

Разрешителните за строителство пък се понижиха през декември с 3,9% до 1,416 млн. броя на годишна база, но след като месец по-рано достигнаха най-високи нива от близо 13 години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!