Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

New Candys: Венециански ъндърграунд в Пловдив и София

БНР Новини
Снимка: Jancy Buffington

За фестивалите Аларма Пънк Джазна БНР и Electric Orpheusновата 2020 г. започва на 21-22 януари, когато двата екипа – на Аларма и на Сдружение „Общо бъдеще“ – обединяват сили за концертите от българската отсечка на зимното турне на италианския психеделик-рок квартет New Candys.

Венецианците ще свирят първо в Пловдив – на 21 януари, вторник, в „Би Боп Кафе“ (с час на отваряне на вратите 18:00 и загряващ DJ-сет от X Raydio), а после и в София – на 22 януари, сряда, в B-side залата на клуб *Mixtape 5* (с начален час 20:00 и пред- и афтърпарти от Revivalist Echoes). Припомняме, Revivalist Echoes е DJ-формация, съставена от Мишо Петков и Живко Арсенов, и създадена през декември 2008 г. в София. Изначалната цел на двамата е пропагандирането на любимата рок музика в широкия й спектър от суб-жанрове, покриващ основно стилове като психеделик, гараж/ривайвъл, ейсид рок, спейс рок, шугейз, сърф рок, нео психеделия…



В основата на музикалните предпочитания на Revivalist Echoes са групи и музиканти от психаделичната сцена от средата на 60-те години на миналия век до съвременните neo psychedelia и garage rock банди, които промениха и продължават да променят музикалните възприятия на слушателите със своите предизвикателни и независими конструкции и текстове, успешно екзалтиращи изживяванията на публиката, но запазвайки първоначалния, истински привкус на рокендрола! Revivalist Echoesще загреят залата за гостите New Candys на софийската дата, а афтърпартито и е на има-няма 10 минути пеша – в „Габа“ малко след 22.30 ч. на 22 януари. Тази вечер пък (петък, 17 януари) ги слушайте като специални гости в „Аларма“ от 21.30 ч. по програма „Христо Ботев“.

New Candys също се събират през 2008 година във Венеция. За малко повече от 11 години квартетът (две китари, бас и барабани) има три студийни албума и концерти на три континента. Групата постоянно развива звученето си, а всеки от албумите е конкретно обвързан визуално с другата голяма любов на бандата - киното. Четиримата посочват сред личностите и групите в световната музика, повлияли им през годините, Сид Барет, Velevet Underground, The Warlocks, The Dandy Warhols, Black Rebel Motorcycle Club, The Brian Jonestown Massacre и Crystal Stilts. Първите две имена (поради чисто поколенчески причини, разбира се) познават само като слушатели, но пък с последните 5 вече са имали възможност да свирят на една сцена.

Само от 2017г. насам New Candys направиха няколко турнета в Европа, турне в Австралия, две турнета в Америка, включващи САЩ, Канада и Мексико, а култовото радио от Сиатъл KEXP ги покани за живо изпълнение в студиото си. Описвани като "модерен рокендрол, смес от нео-психиделия, пост-пънк, поп и синематична концепция в тъмни нюанси", New Candys доукрасяват всичко това и с индийски ситар, на който понякога свири основният вокалист в квартета Фернандо Нути.

Сред феновете им е и басистката на Primal Scream Симоун Бътлър, която ги описва като „нещо средно между The Stooges и The Jesus And Mary Chain.

Билети и за Пловдив и за София има в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Освен в предаванията по програма „Христо Ботев“, групата е специален акцент и в първия час на „Пулсиращи ноти“ по „Хоризонт“ довечера след новините в 20.00 ч. с водещ Веселин Димитров.

дизайн Revivalist Echoes

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна