Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Христов: Създаваме авторски композиции, опирайки се на традициите

Когато правиш музика - композираш, диржираш, и я доведеш до финалния момент, когато достига да слушателите, участваш в един много красив процес и се "потапяш" в него, а времето отлита неусетно, докато не излезе "поредната рожба". Така описа "работата си като хоби" Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР в "Радиоприемница", пред Радио София.

Днес Оркестърът за народна музика завърши записите на две пиеси на Румен Русев, съобщи диригентът, припомняйки че целта на състава е издирване, популяризиране и съхранение на народната музика. Христов уточни, че автентичната народна музика вече звучи само по селата, където най-често няколко възрастни жени се събират и си припомнят какво са пели техните майки и баби. Същевременно този музикален стил търпи голяма еволюция и много голям принос в това отношение имат съвременните музиканти и техните предшественици, които са добре образовани и имат познания за музиката през годините. Оркестърът за народна музика създава композиции, които са авторски, но се опират много сериозно на богатите фолклорни традиции. Така се запазва и автентичният дух на едно отминало време.

Димитър Христов все пак изрази притеснение по повод липсата на грижи за изграждането и възпитанието на народни музиканти, докато навсякъде се усеща нужда за утвърждаване и опазване на националната принадлежност. И хората сами се опитват да компенсират тази нужда. Затова и много самодейни състави с в разцвет, но никой от професионалните ансамбли не е в завидна позиция.    

А следващият концерт на Оркестъра за народна музика е на 13 февруари от цикъла "Приказки за малки и големи". В него талантливи деца от музикалните училища свирят редом с музикантите от оркестъра.

Специална покана за него имате от диригента Димитър Христов. Бъдете наши гости!

Повече за дейността на Оркестъра на БНР за народна музика и неговата мисия - чуйте в интервюто на Лили Големинова с Димитър Христов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени