Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаменей обвини враговете на Иран, че използват за пропаганда сваления самолет

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей води петъчната молитва в Техеран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от 8 години върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей води днес петъчна молитва в Техеран. Тя беше белязана от призиви за обединение и съпротива.

80-годишният Хаменей изтъкна, че с убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани Съединените щати са премахнали най-ефективния командир в борбата срещу „Ислямска държава“.

„Американският президент отвори устата си и призна, че са терористи. Призна, че са извършили терористичен акт. Какво може да е по-скандално от това?“, каза той. И продължи:

„В отговор нашите удари по американски бази в Ирак бяха повече от просто военен удар. Те бяха удар по репутацията им. Удар по престижа на американската супер сила“.

През последните дни публичният траур след убийството на Сюлеймани премина в остро недоволство, след като стана ясно, че миналата седмица ирански военни по погрешка са свалили украински пътнически самолет, при което загинаха всички 176 души на борда.

Джамията „Мосалах“ в Техеран се оказа тясна за вярващите, искащи да присъстват на молитвата на аятолах Али Хаменей.

Хаменей обвини враговете на Иран, че използват трагедията за пропагандни цели, за да отслабят страната.

„Самолетната катастрофа беше горчив инцидент. Нарани истински сърцата ни“, каза още той

Външното министерство в Техеран призова страните, засегнати от катастрофата, да не превръщат инцидента в политически въпрос.

Канада, Украйна, Швеция, Афганистан и Великобритания призоваха Иран да изплати компенсации на семействата на жертвите и да извърши щателно и прозрачно разследване на катастрофата.

Докато произнасяше обръщението си, речта на Хаменей беше белязана и от призиви "Смърт за Америка" от страна на тълпата. Той описа лидерите във Вашингтон като клоуни и лъжци:

„Говорителят на злонамереното американско правителство много пъти повтори, че те били на страната на иранския народ. Лъжат. Дори да е така, то това е само, за да го прободат в гърдите с отровен кинжал“.

Върховният лидер засегна и ядрената тема. Той определи правителствата на Великобритания, Франция и Германия, които задвижиха тази седмица механизма за уреждане на спорове, предвиден в иранското ядрено споразумение от 2015 г., като слуги на Вашингтон. Хаменей изрази готовност за преговори, но не и със Съединените щати.

При теократичното управление на Иран върховният лидер се разглежда като непогрешим и се ползва с абсолютна власт по всички дела на страната, включително военните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна