Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Западни държави и най-вече САЩ дестабилизират света

Rзпълняващият длъжността министър на външните работи на Русия Сергей Лавров на годишната си пресконференция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключовият дестабилизиращ фактор в света е агресивната политика на редица западни държави и най-вече на Съединените щати. Това заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Русия Сергей Лавров на традиционната си годишна пресконференция.

Сергей Лавров обвини САЩ в разрушаване на международноправната архитектура на сигурността и в подмяна на международното право с изобретен от тях собствен световен ред, основан на правила.

Като последици от този политически курс Лавров посочи излизането на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, липсата на ясна позиция по въпроса за продължаването на Договора за стратегическите настъпателни оръжия и още:

„Изкуствено нагнетяване на обстановката в Персийския залив, опити за преразглеждане на общопризнати правни основи на близкоизточното регулиране, засилване на военната активност на НАТО в близост до руските граници и приватизиране на многостранните механизми за контрол над неразпространението на оръжия за масово поразяване“.

Лавров обяви, че американската администрация е изнудвала властите във Великобритания, Германия и Франция да се откажат от иранската ядрена сделка и да подкрепят идеята на Съединените щати за ново споразумение с Техеран.

„Американците са дали ултиматум на тези три страни, заплашвайки ги с въвеждането на 25% митнически такси за автомобилната и някаква друга продукция, ако не се откажат от Съвместния всеобхватен план за действие и не подкрепят нов договор, който да устройва Съединените щати“, каза Лавров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени