Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евродоклад вижда риск от политическо влияние върху съдиите във ВСС

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Броят на съдиите от Висшия съдебен съвет, избрани от Народното събрание, продължава да е равен на съдиите, избрани от квотата на колегите им, което оставя риска от прекомерно политическо влияние върху кариерата на съдиите - това се казва в оповестен за България доклад на групата страни срещу корупцията на Съвета на Европа.

В него се подчертава, че 5-годишният срок, преди съдиите да постигнат пожизнено право за заемане на поста, все още не е намален.

„Начинът, по който се определя допълнителното възнаграждение за съдиите, остава предмет на доста субективни решения и оставя риска от нередно влияние“, се казва още в документа. 

Това е трети доклад на групата, посветен на превенцията на корупцията у нас по отношение на народните представители, съдиите и прокурорите, като предшните два бяха публикувани през 2015-а и 2017 година.

В заключенията се подчертава, че от общо 19 препоръки, отправени към страната ни през 2015 година, 16 са изпълнени удовлетворително, а останалите 3 - частично. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от