Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 на сто от свинете в България вече са унищожени заради АЧС

Снимка: БГНЕС

В България се отглеждат 1 милион и 200 хиляди свине. 15% от тях вече са унищожени заради африканската чума по свинете.

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на конференция за борба с чумата, която се проведе в рамките на изложението "Зелена седмица" в Берлин. Към момента чумата по свинете е обхванала 12 европейски страни. 

3900 са огнищата на африканска чума в Европа. Заради заразата са унищожени 1 млн. и 40 хил. свине. В България броят на принудително умъртвените прасета е над 200 000, а огнищата са 49, каза министър Танева.

На база опита на българските ветеринарни власти Танева предложи уеднаквяване и завишаване на стандартите за биосигурност в цяла Европа. Разграничаване на последствията от огнищата при домашни и при диви свине и адаптиране на ветеринарните регулации към предизвикателствата на чумата.

Българският земеделски министър настоя за въвеждане на нови правила за обзщетение на пострадалите от заразата фермери и нов ред за повторно зареждане на фермите с прасета, тъй като трябва да се избегне рискът от спекулативен инвестиционен интерес поради високата цена на свинското към момента.

При откриването на конференцията еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес каза, че АЧС до момента струва на европейските данъкоплатци 110 млн. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени