Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасовден е, зимата си тръгва

Църквата музей „Св. Атанасий“ в Арбанаси посреща поклонници за първи път от десетилетия

Църквата почита паметта на Свети Атанасий Велики

В календара на православната ни църква днес се почита свети Атанасий. 

В народните вярвания Св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“.

Празникът е известен и като Среди зима. Във фолклорните легенди Антон и Атанас са двама братя близнаци, които били ковачи и първи изобретили ковашките клещи.

Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. Заедно се празнуват и за предпазване от чумата и шарката.

Храмов празник днес чества църквата „Свети Атанасий Велики“ в Чепеларе.

Празникът ще бъде тържествено отбелязан с божествена света литургия, празничен водосвет и благословен обяд.

Свети Атанасий Велики – патриарх Александрийски, е един от тримата велики вселенски учители заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, чието общо честване е на 30 януари, като ден на Св. Три светители велики архиереи.

На зимния Атанасовден – 18 януари, се почита денят на последното завръщане на Свети Атанасий като православен епископ в Александрия.

Църквата музей „Св. Атанасий“ в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново днес ще посрещне поклонници за първи път от десетилетия насам. На храмовия празник по обяд ще бъде отслужена литургия. За времето на богослужението входът в музейния обект ще е безплатен.


Петте арбанашки църкви са национални паметници на културата и се стопанисват от Регионалния исторически музей. До сега в тях не се отслужваха литургии.  Богослужението в храма „Св. Атанасий“ е първото от поредица църковни служби в средновековните църкви музеи в Арбанаси за храмовите им празници, за което се договориха Община Велико Търново, историческият музей и великотърновският митрополит Григорий.

Църквата музей „Св. Атанасий“ е строена през 30-е години на XVII век. Изображенията са сцени, свързани със св. Богородица, св. Петка, св. Атанасий Александрийски и други светци.


Празничната литургия днес е от 12 часа. Преносими свещници ще бъдат поставени пред храма, защото в него паленето на свещи е забранено.

На Атанасовден Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична света литургия в храма "Свети Атанасий" във Варна.

"На имениците желая от все сърце успешна, благодатна и добра нова 2020 година. Свети Атанасий да помага на всички нас", пожела Варненският митрополит Йоан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!