Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват кукерски игри в селата на община Стралджа

| обновено на 18.01.20 в 14:30
Снимка: Даниела Костова

Традиционните кукерски игри започват в селата на община Стралджа. В основата на обреда е имитиране на заораване и сеитба, както и прибиране на реколтата.

След повече от 20 години прекъсване в село Атолово отново кукери ще обикалят домовете и ще наричат за здраве и берекет.

Кметът Стоян Стоянов посочи, че в новосформираната кукерска група са се включили над 20 мъже.

„Имаме доста млади семейства. Те ме подтикнаха да възобновим тази традиция. За мен целта не е толкова да изгоним злите духове, а да сплотим селото. Традициите по принцип сплотяват хората“, добави той.  

Кулминацията на представянето на кукерските игри ще бъде в края на месец февруари, когато в Ямбол ще се проведе поредното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“.

Започна регистрацията на групите, които ще се включат в тазгодишното му издание. Организатори на проявите са общините Тунджа и Ямбол.

Заявки за участие в конкурсната програма ще се приемат до края на януари, а фестивалът ще се проведе от 27 февруари до 1 март.

Различното в тазгодишното издание е, че кукерските групи сами ще трябва да поемат разходите за транспорт и преспиване, уточни заместник – кметът на община Ямбол Енчо Керязов:

"Нямаме притеснения, че няма да има участници, напртив, сигурен съм, че ще има много участници. Още повече, както отложиха и фестивала в Перник, това донякъде ще редуцира тези групи, които предните години са идвали с изключително голям брой учястници, в този вариант всяка група ще прецизира с колко участници ще дойде, за да си покрие техните разходи".

Предварителните разчети сочат, че за провеждането на фестивала ще са необходими около 150 000 лева, като през тази година наградният фонд се увеличава от 15 на 18 000 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!