Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петя и Камен Колчеви изкачиха най-високия връх в Антарктида

Петя и Камен (втори от ляво надясно)
Снимка: IMG - international mountain guides

Рано тази сутрин Петя Колчева и съпругът й Камен Колчев са стъпили на връх Винсън (4892 м). Това съобщи за БНР дъщеря им Марина Колчева. Винсън е първенецът на ледения континент, където температурите денем са минус 30 градуса, а нощем падат още повече. Характерни за този район са белите нощи, а височината се чувства по-тежко, отколкото на екваториален връх, заради центробежните сили при въртенето на Земята, които изтласкват атмосферата в района на екватора.

Така до завършването на проекта на сем. Колчеви за изкачване на най-високите върхове на всички континенти -  "Седемте континентални първенци"*, остава Аконкагуа (6962 м), в Южна Америка, с типичните за него ураганни ветрове. През 2004 г. Петя изкачва върха, но съпругът й не успява. Затова сега семейството ще се насочи натам.

След Аконкагуа Експедиция "3 в 1" продължава с Фиц Рой (3375 м) в Патагония, където основен фактор обичайно е времето - мъгливо и дъждовно, с редки прозорци от подходящи за катерене условия. Фицрой е един от символите на биг уол катеренето (по големи стени). Там опит ще направят Петя и алпинистите Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов.

През 2008 г. Петя и Камен Колчеви, родители на 3 деца, изкачват осемхилядника Чо Ою. Година по-късно стъпват на Еверест и така Петя влиза в историята като първата българка, изкачила най-високия връх на планетата.

Следете Експедиция "3 в 1" в рубриката на БНР "Екстремните спортове".

---

* С днешното изкачване на връх Винсън Петя Колчева стана първата българка, изкачила седемте континентални първенци.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от