Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия пред конституционни промени – акцент на седмицата по света

Президентът Владимир Путин обяви планове за промени в руската конституция в годишното си обръщение пред двете камари на парламента.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин обяви план на конституционни промени, с които да бъдат преразпределени правомощията между властите. Предвижда се парламентът да получи от държавния глава правото да утвърждава премиера и правителството. Планът провокира прогнози, че Путин търси начини да остане фактор в управлението, след като и вторият му пореден президентски мандат изтече през 2024 г.

Направеният тази седмица в Москва опит за помирение на враждуващите страни в Либия се провали. Командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар напусна руската столица, без да подпише споразумението, тъй като не е съгласен да изтегли своите войски от подстъпите към Триполи.

В Иран имаше протести, провокирани от свалянето на украинския пътнически самолет с иранска ракета. Хиляди иранци излязоха по улиците с обвинения към властите, че три дни са крили отговорността си за катастрофата, при която загинаха 176 души.

Трудните преговори за нова търговска сделка между САЩ и Китай постигнаха първоначален резултат. Тази седмица Вашингтон и Пекин подписаха така наречената „първа фаза“ на търговското споразумение.

Американският конгрес даде начало на същинската процедура по импийчмънт на президента Тръмп. Едното обвинение, че Тръмп е изнудвал властите в Украйна да разследват за корупция сина на неговия конкурент Джо Байдън, а другото - че се е опитал да възпрепятства разследването по случая.

Номинациите за наградите „Оскар“ бяха обявени от Американската академия за театрално и филмово изкуство. Очаквано филмът „Жокера“ събра най-много номинации. Освен за най-добра лента психотрилърът получи още 10 номинации.

Обзора на водещите международни новини от седмицата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени