Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скенер ще изследва дали армировката в блок 302 във Варна не се е деформирала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващата седмица ще станат известни резултатите от експертизата на блок 302 в квартал "Владислав Варненчик", който пострада от взрива на 13 януари, съобщи за предаването "Позиция" на Радио Варна Виктор Бузев - главен архитект на община Варна.

Бузев информира, че са направени специални изследвания:

"Успяха да се разчистят апартаментите, да се стигне до конструкцията на сградата. Ще се прави скенер на армировката дали се е деформирала вследствие на високата температура. Надявам се, че в средата на седмицата ще е ясно".

"Взривът е един миг, пожарът е траял по дълго и винаги има опасност високата температура да компрометира армировката. За това със скенер ще се изследва дали няма деформации и изкривявания на стоманената мрежа в бетона".

Главният архитект изрази оптимизъм относно резултатите от конструктивната експертиза и се очаква жителите на блока да не бъдат евакуирани,с изключение на най-засегнатите жилища във вход три. Той изказа благодарности на строителните компании които са се отзовали да помогнат на изпадналите в беда с работна ръка, материали и с експертиза. Ще се направи външно скеле за да се ремонтира фасадата.

Фирми по електроизграждане, ще възстановят изгорялата мрежа. ВиК Варна се отзоваха, за да възстановят вътрешната канализационна и водопроводна инсталация.

Виктор Бузев заяви, че преди 30 години е изпадал в подобна ситуация, при пожар в семейния апартамент в кв. "Младост", който се прехвърлил от съседен апартамент.

"Стресът е за цял живот. Боята ще се измаже, споменът обаче ще остане".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени