Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират единия от водопроводите, захранващи Свищов и селата Вардим и Царевец

| обновено на 19.01.20 в 11:59
Сградата на община Свищов
Снимка: Здравка Маслянкова

Край свищовското село Вардим все още продължава работата на екипите, които отстраняват пробива по единия от двата аварирали вчера сутринта водопроводи, които доставят вода за 25 хил. жители на Свищов и две села.

Водоподаването е възстановено, но водата е с влошени качества.

На този етап не може да се поеме ангажимент дали до края на деня екипите на водоснабдителното дружество в Свищов и Велико Търново ще успеят да отстранят аварията на полиетиленовия магистрален водопровод, вода се подава по стария стоманен водопровод, но тя е с влошени питейни качества, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев:

„Отстраняването на аварията по полиетиленовия водопровод продължава и към този момент. Водоподаването се извършва по стария магистрален водопровод. Обезпечени са резервоарите на града и водоподаването към момента в Свищов е нормализирано. Водата все още е размътена, може да се ползва за битови нужди“.

Хората в Свищов разчитат на питейна вода от градските изворни чешми.

Днес се ремонтира единият от двата водопровода, които захранват Свищов и селата Вардим и Царевец.

Вчера сутринта 25 хил. души останаха без вода заради авария на двете съоръжения. По-късно проблемът по стария водопровод беше отстранен, а водоподаването в населените възстановено.

Новият водопровод, по който се работи днес, не е въведен в експлоатация и е обект на проверка от Специализираната прокуратура за безстопанственост при изграждането му.

Свищов и селата Вардим и Царевец се водоснабдяват комбинирано от 60-годишен компрометиран стоманен водопровод и нов полиетиленов, който не е въведен в експлоатация.

До проблема се стигна след като тази сутрин аварираха новият и старият водопровод, доставящи вода до населените места. Едната авария е отстранена, по втората ще се работи утре.

Свищов е изправен пред водна криза, Общината търси помощ от държавата, заяви по-рано кметът Генчев:

„Община Свищов настоява пред правителството за безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 млн. лева да подменим изцяло новия полиетиленов водопровод, за да не изпаднем във водна криза“.

Миналата есен Свищов и селата останаха без вода четири дни.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!