Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел не е искал от ЕП допълнително орязване на предприсъединителната помощ за Турция

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел не е изпращал писмо до Европейския парламент с искане за допълнително орязване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ за Турция, съобщават от европейската служба за външна дейност. 

Вчера ДПА съобщи, че Борел е изпратил писмо до Европарламента с искане планираната сума за тази година да бъде орязана със 75 на сто заради газовите проучвания на южната ни съседка в Средиземно море и военната й офанзива в Сирия. 

"Всички медийни интерпретации, свързващи факти и цифри, споменати в отговора със събитията в момента и дори с провеждащата се днес конференция за Либия са изцяло погрешни и заблуждаващи. Намаляването на средствата за Турция започна през 2017-та година. Последното решение по въпроса е направено от Съвет "Външни работи" на 15 октомври миналата година, с което бе подкрепено предложението на Европейската комисия за намаляване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ за Турция за 2020-та година", се уточнява в съобщението.

В него се посочва, че няма нови или скорошни решения на бюджетна организация на ЕС за преразглеждане на предприсъединителната помощ извън взетите решения миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна