Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

13% от семейства с новородени в Дупница са поискали да не плащат данък "сгради" и такса "смет"

Жителите на селата получават и безплатна детска градина за година

50 семейства с новородени в Дупница са се възползвали миналата година от данъчното облекчение, въведено от общината преди три години, да не плащат данък сгради и такса смет с цел да бъде стимулирана раждаемостта, съобщи заместник-кметът по икономическите дейности Олга Китанова

От мярката са се възползвали около 13% от семействата с новородени за 2019 г.

Мярката беше въведена през 2017 год. и е валидна за 3 години, считано от годината след раждането на детето. Най-високият като рамер данък "сгради" и такса "смет" за имот в града и общината е около 160 лева, т.е. за трите години семействата ще спестят около 500 лева, които могат да използват за гледането на детето си. 

През 2019 година в общината са се родили 363 деца - със 155 повече от предходната. Процентът на семействата, възползващи се от облекчението, расте, отбелязват от администрацията. Условието е родителите да са навършили пълнолетие и да са жители на общината.. Жителите на селата, където тези налози са по-ниски, получават като компенсация и една година безплатна детска градина за детето си.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от