Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охранителите на митницата в Благоевград не са реагирали на сигналите за проникване от СОТ

Районният прокурор Борислав Ковачки и директорът на Първо РУ-Благоевград Петър Зашев разкриха подробности за обира в благоевградската митница
Снимка: БГНЕС

Четири пъти  СОТ системата е подавала сигнал за проникване в административната сграда на митницата в Благоевград, но охранителите не са реагирали. Това заяви на брифинг районният прокурор Борислав Кочавки, който даде подробности около разследването на крупния обир миналата нощ.

Валута на стойност над 230 000 лева, сребърни и фалшиви накити задигнаха неизвестни към момента извършители, които в нощта срещу 18 януари проникнаха  в административната сграда на митницата в Благоевград, като са се прехвърлили през  масивна метална ограда,  изкачили са се по аварийна пожарна стълба до третия етаж и през отворен прозорец са влезли в помещението, в което в метални каси са се съхранявали накити и пари:

"Една част от откраднатите накити са дрънкулки. След като са извършили кражбата са пуснали водата от чешмите да тече. Запушили са сифоните, както на пода, така и на чешмите, в резултат на което в продължение на 10 часа водата се е изливала в административната сграда", заяви районният прокурор.

За да отворят касите, престъпниците са използвали ъглошлайф. След обира те са пуснали всички кранове за вода, което е доело до сериозно наводнение в сградата на митницата.

Извършителите на обира, които най-вероятно са били трима, са имали подробна предварителна информация, която е била получена от вътрешен човек. Дали бивш или настоящ служител от митническата администрация е замесен в обира тепърва ще се изяснява от назначените разпити и записите от видеокамерите. 

Водеща е версията за неупражнен контрол от двамата дежурни охранители, каза прокурор Ковачки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени